Peter Broekmans en Vivian Kersten richtten in 2009 Rendiz op; een sociale onderneming waarbinnen mensen met een inhaalslag tot de arbeidsmarkt tot bloei kunnen komen. Met meerdere concepten zoals het runnen van horecalocaties, dagbesteding, het bouwen van modulaire oplossingen -waaronder woningen- en het maken van waardevolle creaties, is er voor ieder persoon een passende werk- of leerplek.
De geboorte van C3 Living
In 2015 organiseerde Rendiz een congres over dakloosheid in de regio waarbij het grote tekort aan huurwoningen uiteraard ook aan bod kwam. Het viel ze op dat de doelgroep waarmee zij werken juist diegene zijn die terecht komen in een sociale huurwoning. En omdat zij als geen ander weten dat als je iemand een woning geeft, mogelijk een groot gedeelte van andere problemen ook opgelost wordt, was één en één al snel twee. “Wij gaan prefab woningen en badkamers bouwen voor én met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!” Het idee voor C3 Living was geboren.
Ieders aandeel is belangrijk
We zitten aan tafel met Joep Gubbels, sinds 2019 verantwoordelijk voor C3 Living, locatie Panningen. “Na de oprichting in 2016 is C3 Living enorm gegroeid. We zijn van 3 á 4 medewerkers naar zo’n 35 collega’s gegaan. Samen bouwen we prefab woningen en badkamers. Ieders aandeel is daarbij belangrijk. Zonder de op maat gezaagde leiding van de een, kan de ander geen wc installeren. Als hier een project wordt afgerond dan heeft elke collega eraan bijgedragen. Dat maakt ons bedrijf zo bijzonder, de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het eindproduct en het werken met elkaar. Ongeacht achtergrond, leeftijd of talent.”
Een gezonde balans
Ongeveer de helft van de medewerkers van C3 Living maakt een inhaalslag op de arbeidsmarkt. Denk aan zij-instromers, statushouders, vroegtijdige schoolverlaters of mensen met een arbeidsbeperking. De andere helft beheerst het vak. “Zo houden we een gezonde balans tussen mensen die geschoold zijn of over werkervaring beschikken en mensen die begeleiding nodig hebben. Onze ervaren krachten nemen nieuwe collega’s onder de vleugels en leiden ze intern op totdat ze hun taak zelfstandig uit kunnen voeren. Daarna doen zij weer hetzelfde bij nieuwe collega’s.”
Steeds een stapje verder
Als leidinggevende probeert Joep zijn bedrijf voor iedereen toegankelijk te maken. “Onze projecten en onderdelen zijn gesorteerd op kleur, zodat iedereen weet welk materiaal bij welke opdracht hoort. Ook hebben we eenvoudig en moeilijker werk, zodat iemand laag in kan stappen en vervolgens door kan groeien. Daarnaast krijgen collega’s die dat nodig hebben één keer per week taalles. De voertaal op de vloer is Nederlands en met negen nationaliteiten in dienst is het Nederlands bijspijkeren geen overbodige luxe. Maar veiligheidstrainingen bieden we juist ook in het Arabisch aan, omdat we zeker willen weten dat iedereen het begrijpt. Ook ondersteunen we onze mensen en helpen we ze op weg met bijvoorbeeld de belastingaangifte of het invullen van gemeenteformulieren. En bij de lunch op vrijdag -deze krijgen medewerkers van ons- bieden we tegenwoordig ook halal frikandellen aan. Zo helpen we elkaar steeds een stapje verder en zorgen we ervoor dat iedereen zich hier thuis voelt.”
Aanwas van collega’s
Op de vraag waar Joep in de huidige arbeidsmarkt zoveel collega’s vandaan haalt antwoordt hij stellig. “Ik wil graag iets betekenen voor een ander en heb daarom nauw contact met bijvoorbeeld gemeenten in de regio en UWV. Zij reiken ons regelmatig kandidaten aan. Maar er zijn ook jongeren van bijvoorbeeld Het Bouwens of Sint Lucas die met C3 Living in aanraking komen omdat ze vanuit school een project voor ons doen. En we zetten natuurlijk ook gewoon vacatures uit en staan op banenmarkten. Statushouders bezoeken ons bedrijf vaak vanuit de gemeente of ze komen via-via hier. Dat was ook het geval bij Zidane en Achmed.
Werk maakt alles beter
Zidane studeerde in Syrië voor ingenieur, toen hij moest vluchten voor de oorlog. “Als ik in mijn eigen land was gebleven dan was ik nu waarschijnlijk overleden of zat ik in de gevangenis. In Nederland is het veilig. Ik ben enorm blij met mijn baan bij C3 Living. Hier krijg ik de kans om de Nederlandse taal te ontwikkelen en dat is nodig om ergens een nieuw bestaan op te bouwen. Taal is de sleutel tot een land, dé manier om snel en fijn met mensen in contact te komen. Groeien in taal is de eerste stap naar een mooie toekomst. Daarnaast geeft deze baan mij vrijheid. Door mijn loon ben ik in staat om zelf dingen te kopen en eigen keuzes te maken.” Zidane heeft inmiddels een jaarcontract, zijn A1 en A2 diploma gehaald én is geslaagd voor zijn rijbewijs. “Ik zou alle statushouders adviseren om zo snel mogelijk aan het werk te gaan, want als je werk hebt dan gaat alles beter.”
Iedereen respecteert elkaar
Die boodschap deelde Zidane ook met Achmed, die hij kent van taalles. “Ik heb mijn verhaal aan Achmed verteld en hem daarmee de motivatie gegeven om ook te gaan werken.” Joep vult aan: “Zidane kwam laatst naar me toe en vroeg of we een plekje hadden voor een vriend van hem. Hoewel de jongen in kwestie van oorsprong journalist is en dus weinig tot geen technische kennis heeft, had hij wel de wil om te werken. Zijn motivatie was genoeg voor mij om hem aan te nemen. Op de werkvloer heeft Zidane hem de fijne kneepjes van het vak geleerd.” Achmed: “Ik ben C3 Living heel dankbaar. Mijn werk is ontspannend. Ik ben bezig met het monteren en installeren van bijvoorbeeld toiletten en wastafels, heel leerzaam. En de collega’s zijn erg aardig. Iedereen respecteert elkaar en we mogen zelfs zingen onder werktijd! Er hangt hier een hele positieve ‘vibe’ die mij elke dag weer energie geeft. Werken is zoveel beter dan leven van een uitkering. Ik merk dat ritme en structuur belangrijk voor mij zijn en doordat ik nu mijn eigen geld verdien kan ik ook sparen voor de toekomst.”
Bronvermelding
C3 Living - Statushouders bouwen prefab woningen en badkamers - WSP Noord-Limburg. (2023b, september 5). WSP Noord-Limburg. https://www.wspnoordlimburg.nl/ervaringsverhalen/c3_living_statushouders_bouwen-prefab_woningen_en-badkamers/