Het buro futureproof, ftrprf, prikkelde me afgelopen week met een advertentie in het Financieel Dagblad. ‘Hoezo, pech gehad’ luidde de kop van de paginagrote advertentie.
Een verhaal over de volgende generatie, vaker de pechgeneratie genoemd. Een generatie die opgroeit met studieschuld, klimaatproblematiek en coronagevolgen én in de slipstream van het ‘ik-denken’. Zorg, pensioen, woningmarkt. We regelden het ooit collectief en solidair. Jos Verhoeven, bestuurder van de Start Foundation refereerde ernaar in een paper. Hij uitte zijn zorgen over dit toenemende gebrek aan solidariteit. Over hoe woningen worden aangekocht door beleggers met behulp van goedkoop geld om dit vervolgens te huur aan te bieden. Bijna altijd boven de huurgrens.
Wij zien mensen hiermee worstelen. Vanuit Rendiz, de organisatie waarin C3 Living geworteld is, begeleiden we mensen die een inhaalslag willen maken. In hun leven, op de arbeidsmarkt of op de woningmarkt. Zij vallen tussen wal en schip. Dat ziet Jos, dat betoogt Pieter Hemels van futureproof en dat ervaren wij iedere dag. Hen wordt de kans om vermogen op te bouwen onthouden omdat ze veroordeeld zijn tot het langdurig betalen van hoge huur.
We ervaren dat bijvoorbeeld met C3 Living. Daarmee bouwen we – met steun van de Start Foundation en stichting Doen– flexibele en verplaatsbare woningen. Juist geschikt voor starters, studenten en woonurgenten en expliciet ónder de huurgrens. Een oplossing om wonen weer toegankelijk te maken. De woning is er en de vraag inmiddels ook. Wat niet? Grondposities. Als gemeenten willen opstaan tegen de beweging van beleggers dan ligt daar de sleutel. Creatief denken. Want samen met Arcadis en Start Foundation brengen wij de mogelijkheden in beeld op voormalige NS-tracés, schoolplein, voetbalvelden en stortplaatsen. Met die grondscan komen kansen voor mensen weer dichterbij. Een stapje richting nieuwe solidariteit. Zullen we?